ارتودنسی پیشگیری
ارتودنسی پیشگیری در کودکان با تشخیص به هنگام ناهنجاری های شدید دهانی از ایجاد مشکلاتی مانند رشد غیرعادی و نامنظم دندان ها، دشواری تکلم و انحراف فک فرد در آینده جلوگیری می کند. ارتودنسی اولین تخصص حوزه ی دندان پزشکی است که معرفی شد و از ترکیب دو کلمه لاتین “ارتو” به معنی درست و “اودون” به معنی دندان ساخته شده است.
ارتودنسی پیشگیری را باید در سن پایین زمانی که رویش دندان های اصلی کودک شروع نشده، انجام داد چرا که اصلاح برخی عارضه ها در بزرگسالی هم سخت و پر هزینه است و هم به زمان بیشتری برای درمان نیاز دارد. با اینکه امکان دارد دهان و دندان کودک سالم بنظر رسد اما عارضه های ظریفی وجود دارند که فقط متخصص ارتودنسیت قادر است آنها را تشخیص دهد.
اردتودنسی پیشگیری نه تنها زمان درمان در بزرگسالی را که معمولا بین 6 ماه تا 4 سال است را به طرز چشمگیری کاهش می دهد بلکه از هر گونه آسیب جانبی و درمان مداخله گر دیگری مانند جراحی در آینده جلوگیری می کند.
چه کودکانی به ارتودنسی پیشگیری نیاز دارند؟
سلامت دهان و دندان ها به این معنی است که در حالت عادی بایستی فک بالا و پایین کاملا روی هم قرار گرفته و در ردیف دندان ها هیچگونه نامنظمی، انحراف یا فاصله و تراکم زیاد دیده نشود. لذا هر یک از علائم زیر در کودکان مانند انحراف فک ها می تواند زنگ خطری برای ناهنجاری های دهان و فک باشد:
- ظاهر غیرعادی و نامنظم دندان ها
- دشواری و سختی در تکلم
- اختلال در تنفس دهانی
- خیلی زود یا خیلی دیر افتادن دندان های شیری
- اختلال در جویدن غذا و گاز گرفتن مداوم زبان یا لپ ها
ارتودنسی پیشگیری چه مزایایی دارد؟
ارتودنسی پیشگیری در حقیقت دانشی است که به ما کمک می کند از مشکلات دهانی و عوارض جانبی آن مانند اختلالات گوارشی، پوسیدگی دندان ها و تصعیف روحیه کودکان عزیزمان در آینده جلوگیری کنیم. بخاطر همین به همه پدر ها و مادر های عزیز توصیه می کنیم حداقل قبل از 6 سالگی کودکان خود را برای چکاپ ارتودنسی پیشگیری نزد یک متخصص ارتودنسیت ببرند.
- جلوگیری از رویش کچ دندان های دائمی در آینده
- درمان انواع مشکلاتی مانند اوربایت،کراس بایت و اندربایت
- جلوگیری از رشد غیر طبیعی و نامتوازن فک
- وسعت بخشیدن به کام دهان
- بهبود گفتار و عادت های آسیب زننده به رشد دندان
درمان ارتودنسی را با چه روش هایی میتوان انجام داد؟
تمرکز اصلی پزشک برای دمان بستگی به نوع مشکلی که بروز کرده دارد اما به طور کلی درمان های ارتودنسی به دو صورت زیر انجام می پذیرند :
- ارتودنسی ثابت
این سبک از ارتودنسی پیشگیری را مردم با اصطلاح سیم کشی دندان می شناسند و در طی مدت درمان لزومی به خارج کردن آن از دهان نیست. در واقع اینجا به کمک براکت ها و فشاری که سیم های مخصوص ارتودنسی به آرامی به دندان ها منتقل می کنند، میتوان مکان دندان ها را تغییر داد و اصلاح نمود.
- ارتودنسی متحرک
اگر میزان ناهنجاری دهانی سطح بالایی نداشته باشد پزشک معمولا ارتودنسی متحرک را تجویز می نماید. این نوع از ارتودنسی که در میان مردم به پلاک معرف است، به دندان چسبیده نیست و میتوان را به مدت کوتاهی از دهان خارج کرد که البته راحتی و مزایای خاص خود را نیز دارد.
- راحتی کودک برای تمیز کردن و رعایت بهداشت دندان ها
- قابلیت عدم استفاده در مراسم ها یا موارد خاص
- ارتودنسی مخفی یا لینگوال
این شیوه از ارتودنسی پیشگیری بدلیل مخفی بودن بسیار خاص بوده و به همین دلیل در بین نوجوانان، بازیگران و مدل ها بسیار محبوب است. این روش به سه شکل مختلف و کاملا مطابق با فرم دندان های شما طراحی و ارائه می شوند.
- ارتودنسی لینگوال
لینگوال همان ارتودنسی ثابت است که اینبار تمام کارهای سیم کشی و چسباندن براکت ها پشت دندان ها صورت می گیرد. این نوع ارتودنسی پیشگیری زیاد توصیه نمی شود چرا که فضای تحرک زبان محدود گردیده و معمولا خود ارتودنسی زیاد می شکند.
- ارتودنسی با پلاک شفاف
این نوع در واقع متحرک بوده و کاربرد اصلی آن تراز نمون فک ها در کنار منظم و ردیف کردن دندان هاست و با نام اینویزالاین نیز شناخته می شوند.
- ارتودنسی با مواد همرنگ دندان
یکی دیگر از شیوه های محبوب ارتودنسی استفاده از براکت های شفاف یا بی رنگ است که از جنس پلاستیک شفاف یا سرامیک تولید می گردند.
عارضه های رایجی که با ارتودنسی پیشگیری درمان می شوند؟
اگرچه برخی ناهنجاری های دهانی در کودکان دلایل ژنتیکی دارند اما عواملی مثل تغذیه نامناسب، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و مکیدن انگشت شست هم می تواند به حدی آسیب زننده باشد که نیاز به درمان فوری دارد. از جمله مهم ترین عارضه هایی که به کمک ارتودنسی پیشگیری می توان آنها را برطرف کرد را در زیر نام برده ایم :
- انحراف هر یک از دو فک های بالا و پایین
انحراف فک یک ناهنجاری اسکلتی است که معمولا بر اثر یک حادثه یا بیماری در کودکی و یا ضعیف بودن عضلات یک طرف صورت رخ می دهد. این عارضه در کودکی به راحتی با ارتودنسی قابل درمان است اما در بزرگسالی برای درمان به جراحی هم نیاز خواهد بود.
- داشتن دندان اضافه یا بیرون زده
فقط حدود 4% از جمعیت کل جهان به این عارضه مبتلا هستند و چون وجود این دندان های اضافی میتواند رویش سایر دندان ها را تحت تاثیر قرار دهد بایستی آن را خارج نمود.
- فاصله یا تراکم بیش از حد بین دندان ها.
- فاصله ی میان دندان ها را دیاستم می نامند و بر اثر عوامل مختلفی مثل فرنوم بزرگ لبی یا رفلکس بلع بوجود می آید که به کمک ارتودنسی پیشگیری به راحتی اصلاح می شوند.
- عارضه دندان های نهفته
وجود این مدل دندان را تنها بوسیله ی عکس رادیولوژی میتوان تشخیص داد و ارتودنسی پیشگیری برای کودک اولین و بهترین راه حل درمان آن قبل از پیشرفت دندان نهفته است.